Tjänster


Mejeriavlösning

Jag kan rycka in och hjälpa till i mejeriet. Jag kan ysta de flesta ostar enligt instruktioner. Jag har god kunskap om ystning och hygien och är naturligtvis bra på att städa och diska.


Rådgivning

Jag kan ha rådgivning angående allt som har med egenkontroll och HACCP att göra. Kritiska styrpunkter och förslag på övervakning i produktionen vid tillverkning av ost och andra mejeriprodukter. Provtagning av produkter, validering av HACCP-planer, spårbarhet och märkning av produkter. Rådgivning inom tillverkning av ost, smör, mese, syrade mjölkprodukter m.m.

Tar även glatt på mig att reda upp trassliga pärmar med ofullständiga varuinformationsblad. Kan skriva projektansökningar och handledningar, you name it.


Kurser

År 1998 gick jag en kurs i högskolepedagogik och de senaste 12 åren arbetat med undervisning i någon form. Jag har undervisat på gymnasienivå, universitetsnivå och på haft kurser på engelska.

Jag kan komma och ge kurser i tillverkning av:

Filmjölk, yoghurt och färskost, 1 dag.
Mjuk- och halvhård ost, 2 dagar
Smör och mager ost, 2 dagar.
Cheddar, 2 dagar
Mozarella, Haloumi, Mascarpone, 2 dagar.
Enkla och robusta mätmetoder för hantverksmässiga mejerier, 1 dag.

Omdömen från kurser där jag undervisat: ”bra med varvning av teori och praktik”, ”kunnig och engagerad föreläsare” och ”mycket bra”.

Jag brukar ta fram dessa utvärderingar de dagar då jag behöver muntra upp mig lite.


Övrigt

Jag kan även ha:
Ost- och ölprovningar samt föreläsningar om t.ex.: ost och ystning, öl och ölbryggning samt om ölets historia och ölgeografi.

     

 

 

 

Foto: Eva Esteby. Grafisk form och webbproduktion: Annica Nordin/Periferi film o. form